Сливенският митрополит Йоаникии призова към мир в словото си за предстоящите Рождественски празници, предаде slivensega.

В предколедното си слово сливенският митрополит Йоаникий цитира думите на преподобния Ефрем Сириец. "Без любов всяко дело е нечисто. Ако някой пази девството си, ако пости или пребивава в бдение, ако се моли или предоставя подслон на бедните… ако строи църкви или нещо друго голямо прави – всичко това, ако е без любов, няма да му се вмени пред Бога; защото това е неблагоугодно пред Бога. И така, нищо не предприемай без любов", пише преп. Ефрем Сириец.

Къде е днес мирът, пита в словото си сливенския духовник и цитира: "Мир ви оставям; Моя мир ви давам. Аз ви давам не тъй, както светът дава”. (Ин.14:27).

"Но къде е мирът днес? В семейството ли? Но откъде са толкова разпри и разводи? В училището ли? Там образоват, но не достатъчно възпитават в благите нрави. В обществото ли? Но там противопоставянето и злепоставянето се задълбочава. Между пастирите ли? Но и там не винаги се чувства високата отговорност", заявява митрополитът.

"Призовавам към Мир, който е толкова нужен в днешно време. Мир, който да ни осигури спокойствие и благоденствие. Мир на всички, които почитат и празнуват този ден – празник на преславното Рождество Христово!", пожела митрополитът.