Кампания помага на изоставени и малтретирани животни да намерят своя нов дом, съобщи bTV. Фондация "Приятели на животните" спешно търси средства за спасителен център край Бургас.

Той може бъде изграден с помощта на благотворителната кампания "Избери, за да помогнеш".

Фондацията във всеки един момент обгрижва около 60-70 кучета, а през зимата и есента бройката се увеличава, защото след есенния период много от хората по вилните зони изхвърлят своите домашни животни. Това обясни Миглена Иванова от "Приятели на животните".

Спасените животни са изследвани за болести, кастрирани, ваксинирани и чипирани. За съжаление обаче - поне в Бургас, няма толкова желаещи за животни без порода. "Напоследък няма желаещи и за животни с порода", коментира още тя.

В момента болните животни се настаняват в домове, защото докато се лекуват, не могат да бъдат навън. "Но нямаме избор, всеки наш апел в момента за приемен дом, си остава в пространството", коментира Иванова.

Ниските температури са опасни и за животните, напомнят от „Четири лапи“

Ниските температури са опасни и за животните, напомнят от „Четири лапи“

Ако разпознаете симптомите, веднага потърсете помощ

Кучето Гергана например е живяла години вързана на синджир, дълъг едва метър. Страда от куп болести. Ханк пък е спасен преди да бъде пребит до смърт. Лея е щяла да бъде отровена.

Доброволецът Велислав Райков коментира, че най-тъжното е, че е хората приемат животните като нещо за охрана на двор или уред за лов.

Също и бездействието на хората се явява проблем. "Да, съжаляват, но подминават. Тази година имаше един случай на котенце, което беше без козина, беше болно. Хората го съжаляваха, но го подритваха, защото беше болно", допълни картината Дебора Тихолова, също доброволец.

За да съберат на едно място изоставените и болни животни, докато оздравеят и им намерят нов дом, доброволците разработват проект за Спасителен център.

"Това помещение ще бъде направено буквално в стаички, ще имат вътре легълца, ще имат играчки, като в един дом", описва проекта Миглена Иванова.

Тя поясни, че всеки доброволец би могъл да отиде на място и да изкъпе дори едно животно, да го разходи, да общува с него толкова, колкото е необходимо после то да бъде идеалният домашен любимец. "И това е нашата голяма мечта", казва тя.

За сбъдването на мечтата са им необходими средства, за да купят парцела и постройката, която е бивш краварник. После ще я превърнат във временен дом за кучета, котета, зайчета и други животни в нужда.

Всеки може да помогне и с есемес с текст DMS HELP на телефон 17777.

"Трябва човек да отвори очите си и тогава ще може да види душата на тези животни. Тя е доста по-чиста от много човешки", казва Велислав Райков.