Кампанията "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо", ще набира средства за раздаване на ваучери за 20 лева за най-нуждаещите се пенсионери.

Кампанията е под патронажа на омбудсмана на България Мая Манолова и бе представена днес лично от нея.

По думите на Манолова кампанията е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни - поколението на нашите родители, българските пенсионери.

Омбудсманът призова всички работещи да отделят средства, за подкрепят своите баби, дядовци, съседи, познати и непознати възрастни хора. 

С ваучерите за 20 лева възрастните хора ще могат да пазаруват в 5000 магазина в цялата страна. Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт. 

Изрично условие на кампанията "Великден за всеки" е при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набираните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучери за храна.

Партньори на кампанията са БЧК, Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/, Национално сдружение на общините в България, неправителствени и работодателски организации.

Кампанията „Великден за всеки“ набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката. На сайта на омбудмана са публикувани и имената на координаторите на кампанията в цялата страна.

Средствата се набират по банкова сметка в СИБАНК, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български червен кръст IBAN: BG03BUIB98885029906100 , Банков код : BUIBBGSF.

От понеделник се активира и SMS 1255.