Кандидат-шофьорите вече ще се явяват на листовки само в кабинетите на ИА "Автомобилна администрация". Промяната влиза в сила от днес, като тя е част от мерките на транспортния министър Ивайло Московски, целящи спиране на порочните практики при шофьорските изпити.

На кандидатите се забранява да използват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети. Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях. На 9 август е обявена обществена поръчка за техническото обезпечаване.

Работните места на изпитваните ще бъдат преградени едно от друго, така че да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон. В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане.

Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

Използването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите за изпити, е един от порочните методи, използвани досега. Други опции за измама са явяване на изпита на различно лице, а не на това, което е вписаното в протокола, размяна на таблетите и подсказване на верните отговори.

Заради подобни нарушения от 1 април досега са анулирани изпитите на около 144 кандидат-шофьори.

Очакванията са с новите изисквания да се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите. Към момента това не било възможно, тъй като те се провеждали основно в частни кабинети на учебни центрове в цялата страна.

До 1 март 2017 г. всички работни места в кабинетите на ИА „Автомобилна администрация“ трябва да бъдат изолирани едно от друго, така че изпитваните да нямат физически или визуален контакт помежду си.