"На пазара обикновеният човек първо, ако има, носи маска, който кашля, киха, или му тече носа, който го боли гърло, си стои вкъщи. Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не крият. Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално. Опасно е при козунаците някой да не е кашлял, да не е кихал върху тях."

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на проверката си на общинския пазар във Враца.

В Стара Загора беше пък главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който също посети Централния кооперативен пазар, за да провери до каква степен заповедта на министъра на здравеопазването удовлетворява търговците. Логично е след Великденските празници да се очаква част от противоепидемичните мерки да бъдат намалени, но това ще зависи от ситуацията, заяви Кунчев. 

Д-р Кунчев посети и лабораторията в Стара Загора.

Посещенията им са свързани с новата заповед на здравнията министър за фермерските и кооперативните пазари.

Според заповедта всяка община в страната трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител, обясни Кантарджиев.

Целта е да се предпазят от COVID-19 всички по веригата продавач - купувач. Поради тази причина ще се правят ограждения, придвижването на хората през пазара ще бъде еднопосочно. Мерките ще трябва да спазват, както продавачите, така и купувачите, посъветва експертът.