Лека диета, която не е стресираща за организма, препоръчва след празниците диетологът Донка Байкова. Този съвет тя отправи пред БиТиВи към тези, които са яли повечко и са качили между 1 и 3 килограма, както и за тези, които са били в чужбина на почивка с ол инклузив и са качили до 5 кг.

Байкова препоръчва да се консумират плодове и зеленчуци. Препоръчително е зеленчуците да са най-вече от зелевата група – карфиол, броколи и зеле. Киселото зеле обаче не се препоръчва, защото е много солено и по мнението на специалиста ще ни „издуе” допълнително.

Байкова съветва още да се приемат овесени ядки, както и кисело-млечни продукти. От последните най-полезна е изварата, защото има детоксикиращ ефект. Много течности също трябва да се пият, съветва още диетологът.

Донка Байкова констатира, че в последните години хората все по-малко преяждат и токсикологиите не са чак толкова пълни с алкохолни отравяния, колкото са били в предишни години. Според нея това се дължи на съветите на специалистите.

Байкова смята, че хората вече имат по-висока здравна култура и правят здравословен празничен избор на трапеза.