Сборникът на главния мюфтия „Методологични и доктринални проблеми в идеологията на Ислямска държава" е изпаднал от катастрофиралата кола край хасковското село Маслиново. Това поясняват от Главно мюфтийство във връзка с информацията, че от катастрофирала кола е изпаднала книга, представяща идеологията на т. нар. „Ислямска държава".

Припомняме, двама кърджалийци тази сутрин катастрофираха тежко край хасковското село. След катастрофата от колата изпаднала въпросната книга. Шефът на двамата мъже не знаел хората му да се интересуват специално от „Ислямска държава”.

От Главно мюфтийство поясняват, че сборникът е издаден от издателство на мюфтийството. В него се съдържала официалната позиция на изповеданието под формата на академична лекция, изнесена в БАН в началото на седмицата от главния мюфтия.

От Главно мюфтийство подчертават, че сборникът чрез научно-изследователски методи опровергава идеологията на „Ислямска държава”. Един от основните изводи в критичния анализ на д-р Мустафа Хаджи е, че "Ислямска държава" успява да постигне целите си чрез издевателствата, които върши и в които хората намират все повече недоверие към исляма и мюсюлманите, както и с фалшифициране на Корана.