Днес, 22 май 2019 година, Комисията за финансов надзор (КФН) привика на срещна представители на застрахователната компания "ЗД Бул Инс" АД.

"Срещата беше с цел провокиране на конструктивен диалог и прозрачност в процеса на изплащане на застрахователните премии с оглед на националната трагедия и загубата на двадесет живота. Комисията провокира диалог със "ЗД Бул Инс" АД в посока изпълнение на задълженията им, така че да се осъществи изплащането на законоустановените обезщетения по застраховка "Злополука" на близките на загиналите в трагичния инцидент край град Своге", пише в прессъобщението на надзорния орган.

Припомняме, КФН обяви, че в комисията са постъпили 6 жалби от наследници на общо 7 от загиналите лица при пътния инцидент край Своге. Според съобщението на комисията по отношение на две от жалбите спрямо застрахователното дружество "ЗД Бул Инс" АД са приложени принудителни административни мерки (ПАМ) да изплатят обезщетения по сключената от тях застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за общински превоз.

"Минималната сума за изплащане по тази застраховка според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник. Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник", пише в съобщението на КФН.

Регулаторът уточнява, че направената проверка е установила, че при завеждане на претенциите на наследниците пред "ЗД Бул Инс" АД заедно с писменото искане са представени констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), препис - извлечение от акт за смърт; удостоверение за наследници; справка от Информационния център към Гаранционния фонд (ГФ) и удостоверение за банкова сметка.

Застрахователят очаква съдебно решение за катастрофата край Своге

Застрахователят очаква съдебно решение за катастрофата край Своге

От дружеството са категорични, че не искат да заобиколят закона

Според КФН относно документа, който да доказва, че пострадалите са били пътници, трябва да се посочи, че в констативния протокол за ПТП се съдържа подробен списък на пътниците в автобуса.

"В тази връзка документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение.

"ЗД Бул Инс" АД с писмо от 9 ноември 2018 година е поискало от Националната следствена служба (НСС) отговор на следните въпроси: дали е установено наличието на алкохол и упойващи вещества в кръвта на водача на автобуса, дали за автобуса има издаден лиценз - Удостоверение на пътно превозно средство за обществен превоз на пътници, и дали са изпълнени изискванията за случаен превоз на пътници. "Съгласно чл. 106, ал. 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се допуска изискване на доказателства, за които може да се направи разумна преценка, че нямат съществено значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят необосновано забавяне и удължаване на процедурата по уреждането ѝ. Поисканите от НСС документи нямат пряко отношение за установяване на основанието на претенциите, а биха имали значение единствено за възникването на правото на регрес на застрахователя. Ето защо, освен неморално, е и незаконно да се отказва изплащането на застрахователно обезщетение поради това, че НСС не е отговорила на запитването, а представените документи са установили основанието на претенциите", се казва в писменото становище на КФН.

Близки на жертвите от катастрофата край Своге пишат на Борисов

Близки на жертвите от катастрофата край Своге пишат на Борисов

Знаете ли, че живота на един човек струва 10 лева?

Според експертите на комисията освен изведените по-горе доводи и с оглед значимите обществени отношения, които защитава задължителната застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз, изключените от покритие рискове са детайлно уредени в чл. 475 от КЗ. Събитието, за което са заведени претенциите, не попада в хипотезата на нито едно от изброените изключения.

Недопустимо е разширяване на законоустановените и изключени от покритите рискове, защото обратното би обезсмислило целта ѝ, а именно да обезщети най-ценното - живота, здравето и телесната цялост на пътниците в средствата за обществен превоз.

"Наложените от КФН на "ЗД Бул Инс" АД принудителни административни мерки са обжалвани от застрахователното дружество пред Административния съд София - област, като застрахователят е поискал съдът да спре предварителното изпълнение на мерките.

По останалите 4 жалби са открити производства за прилагане на принудително административни мерки, като предстои да бъдат издадени решения в рамките на следващата седмица", пише във вчерашното становище на КФН.

В студиото на bTV изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов заявипо-рано днес, че застрахователят е постановил отказ от изплащане на застрахователно обезщетение. "Това плащане от 10 лева което сме направили е част от административна процедура и сме го направили за да не ескалира тази процедура срещу нас. Ние обжалваме принудителната административна мярка на КФН", уточни Проданов.

След срещата с КФН на 22 май ръководството на "Бул Инс" обяви, че по-късно през деня ще даде пресконференция.

Припомняме, че вчера, 21 май, семействата на загиналите при инцидента изпратиха отворено писмо до премиера Борисов, омбудсмана Манолова и председателя на КФН Бойко Атанасов. В него те обясняват, че застрахователната компания "Бул Инс" АД е изпратила на някои от близките на загиналите сумата от 10 лева вместо полагащите се по закон минимум 50 000 лева. Писмото може да прочетете тук.

В тази връзка малко по-късно от КФН заявиха, че минималната сума за изплащане по застраховката според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник.

В КФН пристигнали 6 жалби от близките на загиналите край Своге

В КФН пристигнали 6 жалби от близките на загиналите край Своге

Забавянето на обезщетенията е против закона