"Знаете ли, че живота на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователната компания "Бул Инс" АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца!"

С тези думи семействата на хората, които загинаха при тежката катастрофа при Своге миналата година, се обръщат към институциите в страната. Те изпратиха отворено писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до омбудсмана Мая Манолова, го председателят на КФН Бойко Атанасов.

Писмото беше получено на редакционната поща на news.bg.

20 вече са жертвите в катастрофата край Своге

20 вече са жертвите в катастрофата край Своге

Обвиняем е само шофьорът

Близките на загиналите пишат, че след представяне на всички необходими по закон документи за изплащане на застраховка "Злополука на пътниците" и след 8-месечно разтакаване, фирмата "Бул Инс" АД е превела по 10 лева на трима от наследниците на загиналите.

"Нещо повече, след като се обърнахме за съдействие към Комисията за финансов надзор (КФН), от там наложиха принудителна административна мярка (ПАМ) на въпросния застраховател с изрични указания да плати. Въпреки че законът налага незабавно плащане на обезщетения след наложен ПАМ, "Бул Инс" АД преведе по 10 лв., вместо законно установения размер", се посочва в отвореното писмо.

Близките на загиналите се обръщат лично към Борисов и му припомнят, че заради катастрофата оставка подадоха трима министри от кабинета, както и че беше сменено и ръководството на пътната агенция. Припомнят и за повдигнатите обвинения.

"Това е черно петно за цялата държава. Но най-много страдаме ние, които загубихме нашите родители и деца!"

Авторите на писмото недоумяват как да се чувстват достойни европейски граждани, когато в държавата се случват подобни неща. Те се чувстват унизени от поведението на застрахователната фирма. Не вярват, че има справедливост.

"Ако "Бул Инс" АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК "Олимпик", но този път със стотици хиляди засегнати българи", питат наследниците на загиналите в заключение.

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки
Обновена

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки

Като акт на морална и политическа отговорност

Припомняме, при инцидента заигнаха 20 души. 

Разследването на произшествието продължава. Към момента шофьорът е единственият обвиняем. Той е с парична гаранция.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

На 28 август властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".

Катастрофа и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция - оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние, въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.

Обвиниха Дончо Атанасов и Светослав Глосов за катастрофата край Своге
Обновена

Обвиниха Дончо Атанасов и Светослав Глосов за катастрофата край Своге

СГП обвини и други, сред които шефа на "Трейс"