Председателят на Управителния съвет на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов не смята, че чрез въвеждането на интерактивни клипове в теоретичните изпити на кандидат-шофьорите ще се намалят катастрофите.

Пред News.bg Иванов посочи по-сериозни причини за многото катастрофи - безобразната организация на движението, липсата на знаци, многото изкуствените неравности, малкото кръгови движения - намалението процента на катастрофите би било невъзможно. "В момента, в който на пазарите има знак за забранено спиране и всички са спрели след този знак, а полицаят дъвче дюнер от другата страна, как ще се оправи ситуацията на пътя", ядоса се Йонко Иванов.

Два клипа по 15 секунди влизат в листовките

Два клипа по 15 секунди влизат в листовките

Нови въпроси за теоретичните изпити за кандидат-шофьорите

Иначе според него подготовката на кандидат-шофьорите със самите интерактивни клипове би трябвало да се подобри и като цяло той одобрява инициативата. Това е един вариант с интерактивните клипове, който от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка практикуват от 2012 г. А и са настоявали в последните 5 години да има такива клипове. Те може би е било по-добре да бъдат заснети като видео, с живи автомобили и в реална обстановка, но и интерактивните такива са една крачка напред, оцени Йонко Иванов. От Съюза предлагат в изпитните си материали такива клипове и за другите категории - освен за категория В, и за C и D.

"Това, което успяхме да достигнем е, че тези клипове са общодостъпни (в автоизпит - б.р.). Автомобилна администрация искаше точно обратното и ние се притеснявахме страшно много, че корупционната схема ще заработи отново. Целта е не да затрудняваме хората, а хората да се научат на всички сложни ситуации, които се случват по пътя - на уязвим участник като детенце с велосипед, на майка с количка на спирка, преминаване покрай детски заведения, училища, детски градини, ясли. Всяко едно нещо, което е скрито, се купува, а всяко нещо, което е достъпно и обяснено хората, те го запаметяват и би трябвало да го спазват", коментира той.

Според Йонко Иванов интересът, който поражда клиповете, ще накара хората да влязат в учебните зали, а не да наизустяват.

Той смята, че върху всеки един клип от 15 секунди, може да се говори 15 минути и може да има доста обяснителни бележки, стига преподавателят да има желанието и умението да хване тънкостите. Целта на клиповете е да се провокират умения, знания и навици в кандидат-шофьорите, които да ги коментират и в обществото.

Транспортната комисия подхвана пътната безопасност

Транспортната комисия подхвана пътната безопасност

4 проекта за промени в Закона за движение по пътищата бяха разгледани на първо четене

Според Йонко Иванов сухите въпроси в листовките не може да се премахнат изцяло и защото Законът за движение по пътищата прилича на АМ "Хемус" и е съшит с бели конци. Трябва да се изработи нов Закон за движение по пътищата, който да обхваща базовото обучение и да се въведе шофирането с придружител, настоя Иванов.

От Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка се стягат и за протести от 20 юли, ако не се срещнат с министъра на транспорта Георги Гвоздейков. Причината - изкуствен интелект ще дава командите по време на практическия изпит на кандидат-шофьорите. Това нововъведение се предвижда да влезе от 1 август, което чрез таблет да дава команда на кандидат-шофьорите по време на практическия изпит, да влизат в забранени улици, което може да доведе до нарушение на закона, посочи Иванов. Това ще направи изпита много тежък и е предпоставка за сложни ситуации, от които може да стане тежка катастрофа, а и ще отвори вратата на корупцията като цял портал, притеснен е Иванов.

Кабинетът в кампания безкрай срещу войната по пътищата

Кабинетът в кампания безкрай срещу войната по пътищата

Денков очаква да има видими резултати след месеци