Федерацията на строителните синдикати (ФНСС) към КНСБ осъжда всички действия, насочено срещу правото на строителните работници да живеят и работят с достойнство по света.

В писмо ФНСС се застъпва и защитава правата на работниците, които изграждат новото летище в Истанбул, което е най-голямото летище в Европа.

Синдикатите питат: "Колко човешки живота струва най-голямото летище в Европа?"

Ердоган открива новото летище на Истанбул

Ердоган открива новото летище на Истанбул

Според турското правителство, то ще е най-голямото в света

Припомняме, летището беше открито символично вчера, 29 октомври.

ФНСС: "То е един от най-престижните проекти на президента Ердоган. Каква обаче е истинската му цена, изчислена чрез живота на работниците, които се трудят по него?"

Синдикатите обясняват, че за да бъде приключен строежът на летището в рамките на обявения срок, от 4 години на обекта работят над 30 000 работници.
"Техните права обаче често биват нарушавани. Около 15 000 души живеят в един лагер в гората. Помещенията, в които спят не отговарят на стандартите, храната е лоша, има дървеници в спалните помещения, няма топла вода.
Някои от работниците не са получавали заплата повече от шест месеца. Още от самото начало на строителните работи е имало редица нарушения, които така и не са били преустановени, тъй като отговорните за строежа са искали да пестят разходи"
, пишат от федерацията.

ОТ ФНСС припомнят и за протеста на работниците на летището от месец септември, когато те недоволстваха срещу нечовешките условия на труд и живот. В хода на протеста бяха задържани повече от 400 работници.

ФНСС: "Тогава вместо да се справя с неотложните и законни техни искания, жандармерията подкрепи работодателите и се отърва от протеста, използвайки сълзотворен газ и водни струи като арестува повече от 400 работници, включително и председателя на Прогресивния съюз на строителните работници."

Строителите на летището в Истанбул се разбунтуваха, има 500 задържани

Строителите на летището в Истанбул се разбунтуваха, има 500 задържани

Заради лошите условия на труд…

По данни на Прогресивния съюз на строителните работници в Турция, досега смъртните случаи на строителната площадка са 37. ФНСС допълват, че на обекта заедно с хилядите турци работят и мигранти от страни като Непал. Близките на жертвите пък бивали заплашвани, за да не стигнат въпросните случаи до съда.

"Правителството игнорира оплакванията на работниците и преследва една-единствена цел - най-голямото летище в Европа с капацитет да обслужва до 90 милиона пътници на година да бъде открито навреме. Вложените средства в строежа са близо 11 милиарда евро. А ние се питаме още колко строителни работници ще загубят животите си в построяването му", питат синдикатите.

Този начин на работа не е съвместим с нашите ценности на хора и синдикалисти, категорични са от строителния синдикат. Ето защо:

ФНСС осъжда всички действия, насочени към фатален край на човешкия живот, както и правото на строителните работници да живеят и работят с достойнство във всяка страна по света.

ФНСС заявява, че нашата мисия като синдикалисти е да превърнем света в по-добро място за живеене и работа.

ФНСС не приема нарушенията на човешките и гражданските права, основаващи се на изключителна нетърпимост към работещите.

ФНСС изтъква солидарността и подкрепата срещу недопустима агресия на строителната площадка.

ФНСС призовава за незабавно и безусловно освобождаване на всички протестиращи. Правителството трябва да гарантира, че няма да има по-нататъшни ответни мерки срещу работниците за отказ от работа, което е тяхното основно право.

ФНСС счита, че защитата за достойни условия на труд на строителните работници не е престъпление, а задължение!

ФНСС скърби с роднините на жертвите.