Членовете на Конституционния съд заседават във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, съобщи bTV. Тържественото открито заседание е тази вечер в музей "Възраждане и Учредително събрание".

В сградата, където преди 140 години е приет първият ни основен закон, пред конституционните съдии приветствия ще отправят президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица

"За" гласуваха 99 народни представители

Атанас Семов ще представи основния доклад за 140-ата годишнина от приемането на Търновската. Гост на заседанието ще бъде Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано през деня Букикио ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет".

Честванията днес включват и научна конференция, а историкът проф. Милко Палангурски ще представи монографията си "Бащите на Търновската конституция".

В музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде открита изложба "Учредителите. Търново и българската държавност".

С изложба депутатите почитат Екзарх Антим I

С изложба депутатите почитат Екзарх Антим I

Оригиналите на четирите български конституции, лични вещи

В нея, освен лични вещи на първите ни законотворци, посетителите ще могат да видят оригинала на Търновската конституция и архиерейската корона на Видинския митрополит и български екзарх Антим I, който е бил председател на Учредителното събрание.

Вечерта президентът Румен Радев ще връчи почетен знак на читалище "Надежда". Неговата история започва преди 150 години.

Във Видин отбелязаха паметта на Екзарх Антим Първи

Във Видин отбелязаха паметта на Екзарх Антим Първи

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи Литургия