За законодателство и контролни механизми, чрез които собственици на асансьорни съоръжения да подходят по-отговорно към поддръжката на техническия надзор на асансьорните съоръжения. Затова настояха от фондация "Асансьорна безопасност" на пресконференция в БТА.

Емануела Фролошка, една от пострадалите жени в пропадналия асансьор в "Майчин дом" преди 8 г., изрази съжаление, че инцидентите с асансьорите напоследък са започнали да стават по-чести. По думите й тези инциденти са дежа вю, а това е "меко казано обезпокоително". 

Фролошка вярва, че институциите ще се вслушат в мерките, за които настоява фондацията и искането им ще бъде посрещнато с експертно разбиране.

Правителството купува 2 асансьора на болницата във Варна

Правителството купува 2 асансьора на болницата във Варна

Отпусната сума е в размер на 180 000 лв.

От фондацията настояват за по-висока степен на квалификация на надзорните органи, които трябва да познават и нормативната уредба. Във всички асансьори в болнични или обществени сгради да се монтират устройства за контрол на товара, както и допълнителни врати на асансьорите, които да ограничават площта на кабината.

По думите й сумата за извършването на изброените мерки е около 400 лева.

Предлага се също обозначаване на асансьорите в болничните заведения, както и осигуряване на лице, което да контролира колко хора мога да влязат в асансьора.

80 000 са работещите опасни асансьори у нас

80 000 са работещите опасни асансьори у нас

Трябва да бъдат обезопасени

Нужно е и адекватно законодателство и контролни механизми, чрез които собственици на асансьорни съоръжения да подходят по-отговорно към поддръжката на техническия надзор на съоръжението. От фондацията смятат и че точно институциите, които се занимават с контрола върху асансьорите, не познават нормативната уредба и не са наясно със стандартите, които действат до настоящия момент.

Георги Леков, адвокат на Емануела Фролошка, представи статистика, според която през 2017 г. в България има 120 000 функциониращи асансьори, като ¾ от тях са произведени в държавния завод за асансьори. Тези ¾ от асансьорите са произведени по технология от миналия век.

Той заяви, че повечето асансьори в България са създадени без кабинна врата, липсва устройство за контрол на товара, износени са им бутоните и асансьорното въже, не е добро изравняването на етажните площадки и други. По думите Леков огромен процент от асансьорите не отговарят на европейските стандарти.

За 74 риска при возенето с асансьор у нас предупреждават експерти

За 74 риска при возенето с асансьор у нас предупреждават експерти

80% от асансьорите в България са в плачевно състояние

Според Адвокат Венета Владимирова последният инцидент с асансьора с болницата във Варна е бил могъл да бъде предотвратен, ако е имало устройство за контрол над товара.

Владимирова счита, че въпреки противоречията, които съществуват в нормативната уредба, ако инспекциите за държавен и технически надзор са на мястото си, те биха могли да предотвратят доста голям брой инциденти. По думите й надзорните фирми си затварят очите.