Проучвания на строителни материали в Белоградчик няма да се правят, става ясно от писмо на инвеститора до местната власт, в което той заявява отказа си от концесията, съобщава БТВ.

От фирмата - титуляр на разрешителното за проучване са уважили мотивите на засегнатите страни и уверяват, че се оттеглят от по-нататъшни действия в конкурса, който е обявен от Министерството на енергетиката.

Припомняме, че в Белоградчик събраха подписка срещу установяването на кариера, а кметът на Белоградчик внесе жалба във ВАС, в която иска анулиране на разрешението за проучване. За много кратък период се появиха още 4-5 жалби от обществени организации и физически лица. Те били придвижени към ВАС паралелно с жалбата на кмета.

Белоградчик се надига срещу изграждането на кариера

Белоградчик се надига срещу изграждането на кариера

Кариерата заплашва Белоградчишките скали, защитени по ЮНЕСКО

"Пристигна решение на Министерството на енергетиката за разрешаване на проучване на един терен в нашата община", заяви кметът на Белоградчик Борис Николов по време на пресконференция в БТА, на която алармира, че природната забележителност Белоградишки скали, включена в индикативния списък на защитени територии на ЮНЕСКО, е заплашена от строителството на кариери.

Решението на МС разбуни духовете на цялата общественост за часове, заяви кметът. "Оценихме опасностите, предимствата и недостатъците на една бъдеща кариера", изтъкна градоначалникът.

Преценили, че е необходимо да направят всичко по силите си, за да спрат това проучване, тъй като отчитат опасностите, ако бъде реализирано.