Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко. Това показва проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна.

Същото изследване, направено в акредитирана международна лаборатория, открива фрапиращ дори за екипа на лабораторията резултат на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани. Въпросният производител бил сред водещите в бранша.

Останалите тествани продукти, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко. Това означава, че те на практика са смес, въпреки че са обявени за овче сирене.

Бялото саламурено сирене също става запазена марка на България

Бялото саламурено сирене също става запазена марка на България

"Българско бяло саламурено сирене" вече е защитено наименование за произход от България

"Тази очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват"овче сирене" по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта", подчерта председателят на управителния съвет на "Сдружението за достъпна и качествена храна" Андрей Велчев.

Той посочи, че става въпрос и за нарушение на принципите на конкуренцията, защото към момента един литър овче мляко е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.

БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене

БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене

Открито е в едно от пет

Според Сдружението част от решението на проблема е приемането на отраслов стандарт, който да се спазва доброволно. Държавата, в лицето на БАБХ и КЗП, обаче трябва да изиграе решаваща роля за контрол и санкции на некоректните производители.

Припомня се, че наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикетите на крайния продукт, е забранено.

Велчев настоя за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

Агенцията по храните засилва контрола върху млечните продукти

Агенцията по храните засилва контрола върху млечните продукти

Проверки за високо съдържание на вода и немлечни мазнини организира БАБХ