Въвежда се предварителна продажба на билети за влаковете през летния сезон, съобщават от "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД.

Билетите за всички бързи влакове и за бързите влакове със задължителни запазени места ще могат да се закупуват 15 дни преди датата на пътуване.

Предварителната продажба ще бъде в сила до края на септември и ще се извършва във всички железопътни гари и бюра в страната.

От държавната железница информират, че пътниците, които желаят да пътуват в спален или кушет вагон, имат възможност да закупят спално място 30 дни преди датата на пътуване, като този срок важи през цялата година.

Клиентите на БДЖ могат да получат информация за свободните места във влаковете от служителите на билетните каси и гишетата "Информация" в жп гарите, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

Националният железопътен превозвач напомня, че билетите за определени влакове могат да се закупят и онлайн чрез системата за онлайн резервации. Разплащането се осъществява по електронен път с кредитна или дебитна карта. Билетът се получава на електронната поща, след което трябва да се разпечата на хартиен носител.

Пътниците могат да закупят билети и от таблети или смартфони, като по този начин не е задължително билетът да се разпечатва на принтер, тъй като той се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство.