Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции спрямо три дружества за това, че са поставили върху опаковките на бяло саламурено сирене некоректно обозначение на съдържанието на млечни мазнини.

Срещу дружествата са наложени имуществени санкции в размер на 1% от нетните приходи от продажби на всяко от дружествата за предходната финансова година. Спрямо "Рафтис - милк" ЕООД глобата възлиза на 34 470 лева. Имуществената санкция спрямо "Сирма Приста" АД е в размер на 38 440 лева, а спрямо "Чех - Йосиф Новосад" ООД - 331 300 лева.

Продължава използването на сухо мляко и концентрати в сиренето и кашкавала

Продължава използването на сухо мляко и концентрати в сиренето и кашкавала

Според изследване на Министерството на земеделието

В хода на анализа на продуктите КЗК установили, че всяко от трите дружества предлага на пазара продукт "сирене от краве мляко", в съдържанието на което има немлечни мазнини.

Наличието на немлечните мазнини не е било отбелязано върху опаковката на продукта.

Според КЗК наличието на немлечни мазнини в продукта "сирене" е от съществено значение за неговото определяне въобще като "сирене" или като имитиращ продукт.

Забраняват имитиращите продукти да се определят като млечни

Забраняват имитиращите продукти да се определят като млечни

Думата "млечен" в надписите им не трябва да се използва

КЗК е определила санкциите на база на тежестта и продължителността на нарушението, ограничения географски обхват, както и икономическото състояние на ответните дружества.

КЗК е отчела още, че нарушението създава опасност или уврежда живота или здравето на потребителите, тъй като нарушенията са извършени при производството и разпространението на хранителни продукти с некоректно описание на съществените им характеристики.