На 8 декември Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има дежурни екипи за проверки при сигнали за нарушения. Това съобщи председателят й Димитър Маргаритов пред БНТ.

Активността при проверките е била затегната още преди десетина дни, поясни той. Причината е, че около студентския празник се появяват фалшиви туроператори, които предлагат "оферти" за дните около 8 декември. Едни от най-проверяваните от инспекторите места са университетите, където най-често се разлепят офертите, които подвеждат студентите.

Често се е случвало цели групи празнуващи да предплащат за почивки, които никога да не видят.

Активността на проверките ще продължи и през целия зимен сезон и ще се съсредоточи предимно по курортите.

Друго, за което предупреди той, беше засиленото пазаруване по интернет покрай празниците. Много търговци предлагат уж изгодни оферти, но после трябва да бъдат търсени с полиция. Те се появяват за кратък период, вземат предплащания и повече никой не ги вижда.

Начинът хората да се предпазят е да проверят има ли координати за връзка с търговеца, да се сравнят повече оферти от различни източници, за да се търси подозрително евтиното, както и да се види какви са всички съпътстващи разходи около доставките или допълнителни такси, които търговецът може да изиска.

И да не се забравя правото на отказ в дадения от закона 14-дневен срок.

Шефът на комисията предупреди и за т.нар. временни Коледни базари. "Забелязали сме, че там като че ли търговците имат съзнанието за малко по-слаба отговорност, която трябва да поемат", заяви той.

Затова обясни, че хората трябва да бъдат нащрек, когато купуват от такива базари и винаги да изискват касова бележка. Целта е после, при евентуален проблем, да имат начин да се компенсират.