Неизвестна досега снимка на Левски беше открита в Османския архив в Истанбул.

"Радвам се ,че след толкова години в истанбулските архиви има и други документи за Апостола", каза на пресконференция в Министерство на културата Дора Чаушева - директор на Националния исторически музей "Васил Левски" в Карлово.
Освен тази фотография са открити още документи, които свидетелстват за дейността на БРЦК. Писмените артефакти наброяват 15 страници, а към тях се прибавя и указът на БРЦК на османотурски.

Снимка 393873

Източник: Министерство на културата

"Днес можем да заявим вече категорично, че има за какво да продължим да работим", заяви Чаушева. Тя е убедена, че и в Белград, и в Букурещ ще се открият документи, свързани с дейността на Левски от същия период.

"Имах щастието и честта да открия нещо, което не е известно на българската историческа наука", заяви Виктор Комбов, уредник в Националния музей "Васил Левски".

Откриха килията на Васил Левски в Мъглиж

Откриха килията на Васил Левски в Мъглиж

Тук е сформиран един от осемте революционни комитета

Снимката на Левски той открива по време на научна командировка в държавния архив на Турция, където е търсил документи, свързани с българската история и Апостола. С помощта на колеги Виктор Комбов успява да открие тази ценна фотография. Освен нея уредникът попаднал и на други интересни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Левски.

Честваме рождението на Васил Левски

Честваме рождението на Васил Левски

181 години от рождението на Апостола

В турския архив се охранява устав на българския революционен централен комитет, писмо на БРЦК, както и квитанции,издадени от Тетевенския революционен комитет, което означава, че османските власти са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги съхранили, обясни Чаушева.

Интересен факт за тази снимка е надписът на гърба на османотурски език.
От превода на български става ясно, че това е описание на Левски - от къде е, на колко години и с какви очи.

Българското посолство в Атина откри паметна плоча на Васил Левски

Българското посолство в Атина откри паметна плоча на Васил Левски

Ученици от българските неделни училища в гръцката столица рецитират стихове за Апостола

Комбов беше категоричен, че с тази фотография турските власти са издирвали Васил Левски, което е ново доказателство, свързано с биографията на Апостола.

Дора Чаушева: Как снимката се оказва в османските власти, можем само да гадаем.

Снимката произлиза от румънско фотоателие. Преводът от османотурски на гърба на фотографията е дело на Орлин Събев от Института по балканистика.

Другите открити документи все още не са преведени изцяло. "По-нататък ще разберем какво точно е написано в тях, но със сигурност ще дадат информация за революционната организация", сигурен е Виктор Комбов.

Снимка 393877

Източник: БГНЕС

Снимка 393878

Източник: БГНЕС