Зачестяват инцидентите с пешеходци в зоната на кръстовища, които се регулират от светофари. Това показва проучване на Института за пътна безопасност.

От Института припомнят, че един от по-сериозните пътните инциденти от последните дни беше този, в който автомобил на НСО блъсна 14-годишно момче. Те заключават, че организацията на въпросното кръстовище поставя в риск както пешеходците, така и шофьорите. Според експертите то е специфично, тъй като на практика е четириклонно кръстовище, разположено на по-голяма площ. Кръстовището се регулира със светофар, който обаче заблуждава водачите, смятат от Института.

Момче с опасност за живота след катастрофа с кола на НСО в София
Обновена

Момче с опасност за живота след катастрофа с кола на НСО в София

Сигналът за инцидента е подаден около 20 часа

По подобен начин недобре изградената светлинна сигнализация често подвежда водачите на ППС, например при кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Васил Кънчев", където лятото поради объркване на шофьор заради светлинните сигнали друг водач изгуби управление над автомобила си и блъсна пет деца, напомнят те.

Според тях фактът, че на подобни кръстовища някой шофьор може да се обърка и да тръгне, означава, че Столичната община, която е организатор на движението, не си е свършила работата.

Експертите припомнят и инцидента от петък на бул. "Никола Вапцаров", при който едно дете загина, а друго беше тежко ранено.

Отговорност на организатора на движението е така да го организира, че да не се допуска на оживени булеварди преминаването на пешеходци на червен сигнал, както и да се осигури достатъчно видимост за всички участници в движението.

Дете почина, блъснато от кола в София

Дете почина, блъснато от кола в София

Временно е спряно движението по бул. "Никола Вапцаров"