1 443-ма работници са получили своите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията. Това отчете омбудсманът Мая Манолова на пресконференция за дейността си в рамките на три години. Манолова припомни, че в резултат на законодателните промени, инициирани в началото на годината от нея и нейният екип са положени основите за прекратяване на така нареченото "модерно робство".

Като успех, Манолова омбудсманът припозна създалата се обществена нетърпимост към "наглите работодатели", които не си плащат заплатите на служителите. Тя оцени, че законодателните промени са имали дисциплиниращ и оздравяващ характер.

Промените влязоха в сила на 1 -ви февруари 2018 г. и към днешна дата 1 443-ма са получили своите заплати в размер на 2 940 971 млн. лв. Манолова отчете нарастване на платените суми към работниците в сравнение с миналата година четири пъти. За цялата 2017 г. платените суми са близо 700 хиляди лв. Омбудсманът заяви , че до края на годината се очаква платените суми да достигнат 4 млн. лв.

Изплатиха 600 000 лв. забавени от некоректни работодатели заплати
Обновена

Изплатиха 600 000 лв. забавени от некоректни работодатели заплати

Според отчета на омбудсмана след промените в закона

Предстоят плащания на неплатени възнаграждения на близо 670 души от "Пикадили", заяви Манолова. Тя увери, че в резултат на доброто взаимодействие с Фонда, НОИ и ГИТ работниците от "Пикадили" ще си получат неплатените заплати. Нови сто души от "Карфур" също ще получат своите неплатени заплати.

От 1-ви февруари в ГИТ са внесени 35 искания за откриване на производство по несъстоятелност срещу 35 фирми. А в резултат на нормативните промени 78 предприятия, които не са си платили заплатите и пред заплахата да започне производство по несъстоятелност срещу тях, са извършили плащанията, дължими на работниците.

Манолова специално благодари на Фонда за гарантиране на вземания, НОИ и Главна инспекция по труда за доброто взаимодействие.

Манолова няма против да е плашило за лошата администрация

Манолова няма против да е плашило за лошата администрация

Тя благодари на парламента, в крайна сметка с натиск, с молби, с увещания, с аргументи, но става това, което е справедливо

В трите отчетни години, откакто омбудсман е Мая Манолова институцията е работила по 75 339 случая. Уточнението е, че броят на случаите не е равен на броя на хората. Манолова отчете нарастваща тенденция през последната година да се отправят колективни жалби. Такива са случаите с некоректните работодатели.

"Всяка една жалба крие десетки съдби", призна Манолова. Тя специално благодари на своя екип. В приемната на омбудсмана са приети 42 690 души, 32 649 са жалбите, като от тях са приключили 31 078. 3 636 са препоръките на институцията до държавни и административни органи.

"Всяка втора от препоръките на омбудсмана е изпълнена изцяло или частично", посочи Манолова. Очаквано най-много са жалбите, свързани с правата на потребителите, следват тези свързани със социалните права. Отчита се и скок на жалбите свързани с правото на собственост и чиста околна среда.

Манолова настоява да се знае как се харчат еко таксите

Манолова настоява да се знае как се харчат еко таксите

Продуктовите такси на излезли от употреба коли са се увеличили 10 пъти

"Хората става изключително чувствителни по отношение на всяко посегателство върху чистата околна среда, в която искат да живеят", каза още омбудсманът. Като справедлива кауза, по която е постигната национална коалиция между всички институции, неправителствени организации и граждани, Манолова отчете повдигнатият на европейско ниво по време на европредседателството ни въпрос с двойния стандарт в храните и петицията, внесена в ЕП срещу двойния стандарт в храните.

"ЕК в резултат на петицията, заяви че започва процедура по изработване на директива, която да забрани двойните стандарти", изтъкна Манолова. По оценка на българските граждани събитието, на което бе организатор институцията на омбудсмана е в топ 3 на най-важните събития по време на председателството. По думите на Манолова каузата е доказателство, че България може да защитава не само собствените си граждани, а и още 100 млн. граждани, които живеят в Източна Европа.

"Тук въпросът не е за грамовете - тук въпросът е за това има ли втора класа потребители в ЕС", каза още Манолова. "Като омбудсман съм горда, че успях да обединя българските институции в името на една справедлива кауза", изтъкна още омбудсманът.

Натискът на палатките даде ефект, доволни протестиращите родители

Натискът на палатките даде ефект, доволни протестиращите родители

Няма враждуващи лагери

Относно каузата, свързана с реформата в социалната сфера и правата на хората с увреждания, Мая Манолова бе категорична, че натискът към изпълнителната власт, ще продължи, за да получат всички хора с увреждания това, от което имат нужда.

Продължава работата на институцията по законодателни предложения, свързани със Закона за фалит на физическите лица, ограничаване произвола на колекторските фирми и ограничаване произвола на банките.

Като ефективно работеща и успешна Манолова оцени триадата граждани -омбудсман-медии.

Тристранката изгони Мая Манолова

Тристранката изгони Мая Манолова

Всеки един може да дойде и да присъства и да ни става супервайзер, коментира Кокалов от КНСБ