До момента са изплатени над 600 000 лева заплати от Фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите" при несъстоятелност на работодателя.

Предстои заплащането на още 5 милиона лева до средата на юли месец.

Мая Манолова победи некоректните работодатели
Обновена

Мая Манолова победи некоректните работодатели

ГЕРБ внесоха поправките, предложени от омбудсмана

Това съобщи омбудсманът Мая Манолова на конференция, посветена на възможностите за бързо и безпроблемно изплащане на трудовите възнаграждения на служители, които не са си получили заплатите поради некоректност на работодатели или несъстоятелност на предприятието, към което са работили.

По думите на Манолова новото законодателство, прието миналата година, е дало резултат срещу наглите работодатели, които не изплащат заплатите на служителите си.
"Не е затруднен търговският оборот, не сме застрашили работата на търговския регистър и промените не са козметични. Новото законодателство работи ефективно", подчерта общественият защитник и допълни, че се връща чувството за справедливост.

"Заедно с "Главна инспекция по труда", Фонда за гарантирани вземания и Националния осигурителен институт проведохме работна среща, на която извършихме поетапна оценка за това как работи новото законодателство, което беше прието от парламента през миналата година по мое настояване за мерки срещу наглите работодатели", съобщи Манолова и допълни, че оценката не констатира нито една от "мрачните прогнози и страховитите сценарии, които са чертаели противниците на това законодателство".

Манолова влиза в битка със съвременно робство: некоректните работодатели

Манолова влиза в битка със съвременно робство: некоректните работодатели

Омбудсманът предлага законови промени

Манолова изтъкна, че вече е започнала промяна в обществените настроения и се е появило дълго чаканото чувство за нетърпимост. "По отношение на тези мерки над 70 работодатели са си платили сумата на работниците пред угрозата, че срещу тях може да се образува производство по несъстоятелност", отсече Манолова.

Тя отправи призив към всички работници, които имат притеснения, че могат да загубят работата си или са под натиск, да потърсят помощта съответните институции.

Шивачките от Дупница получиха заплатите си за 2016 г.

Шивачките от Дупница получиха заплатите си за 2016 г.

Заплатите са изплатени от Фонда за гарантирани вземания

"Приемането на законодателството срещу наглите работодатели и неговото прилагане е доказателство за това, че когато институциите работят заедно и в интерес на българските граждани, резултати има. Връща се чувството за справедливост за това, че държавата чрез своите институции подкрепя гражданите и че всеки нагъл работодател може да си получи заслуженото", посочи още омбудманът.

По думите ѝ в началото на годината около 250 предприятия са дължали на работниците си различни суми и бавели възнагражденията им. "За 22 предприятия от тях има безспорно събрани доказателства, 16 искови молби са входирани в съда, като още 6 се обработват, а в 14 предприятия вървят проверки във връзка със събиране на доказателства", допълни Манолова.