Съществува необходимост пот създаването на общ европейски контролен орган за качеството на храните. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на БНР.

Манолова настоява органът, който ще се занимава с качеството на храните, да бъде позициониран у нас. Причина за искането й е, че България е най-засегната от двойния стандарт при храните.

Манолова иска ОЛАФ за двойния стандарт при храните

Манолова иска ОЛАФ за двойния стандарт при храните

Производител у нас пласира чай с 85% по-скъпо, отколкото в Австрия

Проблем с двойните стандарти в храните Манолова вижда в законодателствата. Тя смята, че законът позволява отклоненията.

"В момента европейското и българското законодателство позволяват да бъдат произвеждани продукти от една и съща марка, но с различни съставки и да бъдат предлагани с различното си качество в различни точки на ЕС", обясни Мая Манолова. Тя е категорична, че решението на проблема трябва да започне от законодателството.

Всички са против двойните стандарти при храните, увери здравният еврокомисар

Всички са против двойните стандарти при храните, увери здравният еврокомисар

Андрюкайтис: Всички европейски са равнопоставени

Омбудсманът предлага промени в европейското законодателство. В директивата за нелоялни практики да бъде казано ясно, че производителите и търговците не могат да предлагат от един и същи бранд, в една и съща опаковка, продукти с различно съдържание, иска Манолова. По думите й не трябва да се правят никакви компромиси за наличие на несъществени отклонения. Според нея уловката е в допустимите отклонения.

"Аз мисля, че националните контролни органи, без да отричам техния професионализъм, тяхната експертиза, не могат да се справят с могъщите транснационални компании, защото всяка една от тях има бюджет, колкото няколко европейски държави. Това е могъщ противник и контролът може да бъде реализиран само от Единен европейски орган със силна европейска подкрепа", заключи омбудсманът.

Наши евродепутати искат от Брюксел минимални стандарти за храните

Наши евродепутати искат от Брюксел минимални стандарти за храните

Имало двойни стандарти за Западна и Източна Европа