За спешни мерки за безопасността на велосипедистите настоя омбудсманът Мая Манолова. Тя организира работна среща, на която бяха обсъдени предложения за законови промени и спешни мерки за осигуряване на безопасна среда и условия за любителите велосипедисти, както и за професионално практикуващите колоездене.

Повод за срещата е и сигналът до омбудсмана от членовете на клуб "Велосипеди". Те сезираха Манолова за трагичния инцидент, при който загина един от най-добрите български колоездачи у нас - Мартин Гачев. Той бе пометен от тир на главен път 1-8.

Колоездачите настояват за разумно поведение от всеки шофьор и прилагане цялата строгост на закона от страна на органите, отговорни за спазването му.

Шофьорите да изпреварват велосипедисти минимум на метър и половина

Шофьорите да изпреварват велосипедисти минимум на метър и половина

Искането е на колеги на загиналия колоездач Мартин Гачев

През 2015 г. у нас са станали 428 произшествия с колоездачи. При тях 410 души са ранени, а 29 - са загинали. През 2016-а катастрофите с велосипедисти са 394, загиналите - 33, а ранените - 369 души.

Мая Манолова акцентира, че все още няма добра велоинфраструктура, за да се превърне в масов спорт. Липсва законово определение на велоалея и велопътека. Според обществения защитник законодателството в сферата е много мъгляво.

Велосипедистът и представител на велоорганизация Радостина Петрова поиска да се запълнят законодателните липси. Тя настоя да се осъвременят правилата за движение на велосипедистите. Няма визия как се развива велосипедизмът. Трябва да има велосипедна администрация, по мнението на Петрова.

Велосипедисти излязоха на протест заради смъртта на Мартин Гачев

Велосипедисти излязоха на протест заради смъртта на Мартин Гачев

Искат промяна в правилата за движение

Колоездачите настояват за изменения в Закона за движение по пътищата, като залегне минимално странично разстояние от 1,5 метра при изпреварване на велосипедист. Те настояват също за преразглеждане и осъвременяване на правата и задълженията на велосипедистите. Сред исканията на велосипедистите са правила за движение на велосипедисти в група, както и нови знаци за велосипедна инфраструктура. Според тях трябва да има визия и стратегия за развитие на велосипедизма в България като спорт, транспорт и туризъм. Те настояват още да се чистят зимно време велоалеите, за да не и се налага да карат на пътното платно.

Искаме да оцелеем, категорични са велосипедистите. Абсолютно справедливо искане, констатира Мая Манолова.

Омбудсманът организира среща за безопасна среда за велосипедистите

Омбудсманът организира среща за безопасна среда за велосипедистите

33 са загиналите при катастрофа с велосипедист през 2016 година

Главният архитект Здравко Здравков съобщи, че велосипедният транспорт в столицата е 0,1%. Приоритет пред него е да създаде безопасно велотрасета. Амбицията е за веловръзка межди Изтока и Запада в столицата. Здравков подчерта, че по бул. "Дондуков" е едната опция за веловръзката, но имало отпор сред собствениците на магазини.

Автомобилът става наш враг. Много са проблемите, започваме да ги решаваме, каза още Здравко Здравков.