Омбудсманът Мая Манолова извърши проверка в Дома за медико-социални грижи за деца до 3 години в Плевен. Тя обеща да окаже подкрепа на директора на дома Десислава Георгиева 12 деца да не бъдат автоматично прехвърлени към център от семеен тип. Това съобщават от кабинета й.

Регионалната дирекция за социално подпомагане е взела решението за прехвърлянето на децата. Екипът на дома обаче смята, че това ще обрече малчуганите на смърт.

Мая Манолова подчерта, че тези деца са с тежки увреждания и имат нужда от 24-часова специализирана медицинска грижа. В центровете за настаняване от семеен тип такава грижа няма.

Обществената защитничка се ангажира да изготви препоръка до Агенцията за социално подпомагане, за да бъдат спрени действията на регионалното звено.

В приемната си Манолова се е срещнала с повече от 35 граждани. Повечето от тях се жалвали отново от проблеми с мобилните оператори и „Топлофикация”.

Манолова е посетила и дома на плевенчанката Снежи Кежева. Жената е инвалид първа група. Тя се е свързала с обществената защитничка по фейсбук.

С 1.32 лв. пенсията на Кежева надхвърля прага на бедност от 300 лева. Поради тази причина тя няма да получи великденска добавка от 40 лева.

Този случай е провокирал Мая Манолова да обяви старт на кампанията „Великден за всеки”. Инициативата цели колкото се може повече възрастни хора да посрещнат достойно големия християнски празник.

Манолова е отправила призив към представителите на местния бизнес и хората с по-добри доходи да отделят от бюджетите си по 40 лева, с които да зарадват пенсионерите.

Освен това Манолова е успяла да осигури поставянето на рампа за инвалиди и майки с колички към сградата на филиала на ДКЦ в квартал „Дружба“. Кметът е поел ангажимент да осигури поне още едно място за инвалиди на паркинга пред общината.