Обявено е намерение за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители, но нищо конкретно не се е случило. Ние сме се самосезирали и извършваме проверка. Получени са становищата на мобилните оператори и днес на извънредно заседание ще бъде взето решение по тях. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНТ по повод намеренията на мобилните оператори да вдигнат цените на услугите си.

Засега е анонсирано намерение с едностранно волеизявление, допълни той.

Маргаритов обясни, че е незаконно увеличението на цените на мобилните оператори по начина, по който те са заявили намерение да го направят в началото на следващата година.

От представените пред КЗП документи става ясно, че намерението за индексацията е за тази и миналата година, а по закон това може да става само за предходната. Заявеното от мобилните оператори увеличение е около 5%, но то може да бъде направено по тази клауза единствено след официално обявения индекс на инфлацията за годината от НСИ, което ще стане през януари.

Димитър Маргаритов уточни, че Комисията има право да глоби компаниите за нелоялни практики, но не и да повлияе на ценооразуването.

Според него увеличението на цените няма да е драстично - около 1 лев на месец средно, но не това е същественото, а дали всичко ще бъде направено законосъобразно. 

"Ще следим абсолютно изкъсо да се спази закона и ако не се спазва, ще се намесим и ще санкционираме", подчерта той.

Мобилните оператори вдигат цените след Нова година, КЗП започна проверка

Мобилните оператори вдигат цените след Нова година, КЗП започна проверка

Проверява се дали планираните промени съответстват на клаузите в договорите