"Засегнатите потребители от прекратяването на дейността на "София тур и Холидей" ЕООД ще получат парите си от застраховката професионална отговорност на туроператора", обясни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите - КЗП.

"В България единственият способ, по който това се случва, е застраховката професионална отговорност на туроператора. Такава застраховка има. Тя, съгласно закона, е определена в зависимост от оборота на туроператора в предходни периоди", добави Маргаритов.

Необходимо е да се подготвят и представят на застрахователя всички необходими документи - договор за организирано пътуване, касови бонове за извършените плащания, копие от полицата "Туроператорска отговорност" и други налични.

"София тур и Холидей" ЕООД прекратява дейността си като туроператор

"София тур и Холидей" ЕООД прекратява дейността си като туроператор

След като разплатихме стари задължения към партньори, изпадаме в несъстоятелност и не можем да изпълним предстоящите пътувания, обясняват те

Маргаритов предупреди за характерните за предпразничните периоди нелоялни практики в търговската мрежа и онлайн пространството. На база статистиката от контролната дейност той посочи, че се увеличава броят на забраняваните от контролния орган нелоялни практики, което намалява рисковете от това потребителите да станат жертва на некоректни търговци.

"Да кажем, че пазарът е стерилен, няма да бъдем откровени. Естествено, че има нелоялни търговски практики. Особено сега при най-активното пазаруване по празниците има опити на търговците да ги измамят с фалшиви намаления, изкуствени промоции, че им подаряват нещо към това, което основно искат да си купят, а цената всъщност е по-висока и нещо не им подаряват. Или с кампания за коледни елхички например, а да се окаже, че те не са налични и вие да си купите нещо друго на по-висока цена", даде примери председателят.

В онлайн средата също се срещат подобни прийоми. "В момента, в който настъпва периодът на активното пазаруване, търговецът рязко вдига цената на определена група стоки, които са по-търсени, за да може следващия ден да анонсира едно "намаление", но то трябва да е от цената, на която стоката е продаване поне един месец преди това", обясни Маргаритов. Той добави, че при кампанията "Черен петък" е имало 30-40 сигнала за подобни нарушения.

Черен петък да не стане Черен Петър за българите

Черен петък да не стане Черен Петър за българите

Ако търговците са коректни, тези кампании са положителни за джоба на потребителя

Има и опити на търговци да ограничават отговорността си по отношение на рекламация на дефектните стоки или възможността за връщане на онлайн покупка при продажби от намаления, но това е незаконно.

Маргаритов обясни, че контролната дейност на Комисията в този период е концентрирана върху продажбите в търговската мрежа, онлайн пространството, коледните базари и туристическите обекти в зимните курорти.

КЗП: внимавайте с новопоявили се интернет търговци по празниците

КЗП: внимавайте с новопоявили се интернет търговци по празниците

Скоро КЗП ще има възможност да сваля съдържание от електронни магазини на некоректни търговци