"Получих много ясен ангажимент от Европейската комисия, че стопаните ще получат максимално обезщетение... Никой не говори за санкции към България. Имаме ясно установени огнища на зараза и българските власти спазват правилата." Това заяви пред БНТ българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която заема поста в Комисията "Юнкер" вече година.

Евтаназията - единствената мярка при чума, обяснява шефът на БАБХ

Евтаназията - единствената мярка при чума, обяснява шефът на БАБХ

БАБХ не предупреждава собствениците, за да не укриват животни

По думите на Габриел експертите на ЕК, които от днес започват проверка на дейността на българските ветеринарни власти, ще определят дали подходът е правилен, а от тук нататък е важно фермерите да бъдат компенсирани в този труден момент за тях.

Експерти от ЕК идват в България заради чумата по животните
Обновена

Експерти от ЕК идват в България заради чумата по животните

Проверяват дали предприетите у нас мерки са адекватни

Българският еврокомисар направи равносметка на свършеното от нея през последната година и посочи бъдещите си цели в сферата на цифровизацията.

"Имам един водещ принцип - човекът да бъде в центъра и да бъде този, който управлява технологиите. Искрено вярвам, че роботите и машините няма да заместят човека, затова е важно да инвестираме в този процес, в който той контролира машините и им дава смисъл", заяви Габриел.

Еврокомисарят най-напред коментира, че работата ѝ и започнала със законодателството за реализиране на единен цифров пазар, който е с потенциал от 415 млрд. евро годишно. Освен това Габриел работи в ЕК по законовата рамка на аудиовизуалната и медийната директиви, където се регламентира защитата на малолетните и рекламните правила.

"Имаме много конкретни мерки по отношение на киберсигурността - нещо, по което нямаше законодателни предложения, когато постъпих като еврокомисар. Кибератаките нарастват с всеки изминал ден, затова е важно не само да осигурим защита на нашите лични данни, но и нашата критична инфраструктура - енергетика, транспорт и т.н.", заяви Габриел и допълни, че за първи път в бюджета на ЕС има програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млрд. лв.

Медийна грамотност срещу онлайн дезинформацията, предлага Габриел

Медийна грамотност срещу онлайн дезинформацията, предлага Габриел

Свободата на медиите и плурализмът са изложени на риск, трябват усилия за запазване на нашите демокрации, смята тя

Българският еврокомисар коментира и предизвикателствата от разпространението на фалшиви новини и дезинформация онлайн, както и нуждата за регулация на медийното съдържание.

"Няма човек или институция, която може да предложи рецепта чудо на този проблем. За последните 9 месеца за първи път имаме дефиниция на този феномен. Имаме група, която даде ясни препоръки за работа. Най-краткосрочната цел е разработване на Кодекс за борба с дезинформацията онлайн, очаквам конкретни мерки и резултати до октомври.

До края на годината стартираме и обмен на добри практики за журналисти и за първи път ще организираме Европейска седмица на медийната грамотност", заяви Габриел.

Мария Габриел е носител на наградата "Мариса Белисарио"

Мария Габриел е носител на наградата "Мариса Белисарио"

Българският еврокомисар получи най-престижното отличие на Италия