Над 300 са случаите по Северното Черноморие на неспазване на законодателството в областта на зоните от европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Това съобщи в Аксаково министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БиТиВи. Заедно с премиера Бойко Борисов тя бе гост на тържественото откриване на ремонтирана пътна отсечка.

Караджова обясни, че Европейската комисия още от 2008 и средата на 2009 г. е стартирала процедури срещу България заради това.

Обвиненията на комисията са, че не са спазвани правилата за оценка за съвместимост на инвестиционните предложения в тези зони, както и изискванията за опазване на местообитанията.

Действително са извършени редица преценки от тогавашния директор на РИОСВ-Варна, че не е необходимо извършване на оценка, и че проектите са напълно в съответствие с екологичните изисквания, каза министърът.

По думите й констатациите са били без достатъчна аргументация, което означава, че проектите са гледани на парче, без да се отчита общото им въздействие върху околната среда.

Караджова посочи, че министерството веднага се е запознало със ситуацията и е изготвило стратегия за защита на България пред ЕК. На първо място разработихме правила и указания към нашите регионални дирекции по околна среда за извършване на такива оценки, обясни тя.

Ежемесечно даваме информация до ЕК как се развиват нещата, това се приема много добре и силно се надяваме, че ще бъдат отчетени усилията ни за преодоляване на големите пропуски от предходните години, отбеляза още Караджова.

Според нея, ако комисията прецени, може и да „пожали" страната ни и да не наложи санкции, но все пак има извършени нарушения, така че има вероятност процедурите да влязат в съда.

Министърът допълни, че не е специалист в тази област, но ако има щета за страната, може би в бъдеще е възможно да се потърси отговорност от тогавашния директор на РИОСВ-Варна Синан Мехмед.