В редица градове в страната се провежда традиционната акция за събиране на пластмасови капачки, която е част от инициативата "Капачки за бъдеще" в помощ на недоносени деца.

Със събраните пари от рециклираната пластмаса се купуват кувьози за малките общински болници.

След последната акция, която се проведе през месец септември, бяха закупени кувьози за три общински болници - в Кнежа, Троян и Нова Загора.

"Всяко трето дете, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите. Т. е. много е важно апаратурата да е годна за ползване, не просто да я има", заяви организаторът на кампанията Мартина Йорданова.

Столичани предаваха своите капачки пред централния вход на стадион "Васил Левски" до 15 часа. Успоредно се събираха капачки и в Пловдив. Във Варна до обед са събрани близо 10 тона капачки.

"Между 20 и 25 хиляди души чакаме в момента. Контейнерът вече е пълен, минали са 10 минути, направо не знам какво се случва. До 16 часа сме тук. Над 25 общини се включват. Има деца, които са били четвърти-пети клас, в момента вече са осми-девети, отиват в гимназиите си, развиват наистина потенциала да се случват по-големи неща. Ние променяме цяла нация. Цяла България вече събира капачки", каза организаторът на кампанията във Варна Владислав Николов за БНР.

Снимка 418005

Източник: "Фейсбук"