От Асоциация на българските киносалони поискаха държавна помощ. Те предлагат намаляване или премахване на ДДС върху билетите.

От сдружението са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова, министъра на икономиката Лъчезар Борисов, на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БНР.

От Асоциацията пишат, че многократно са опитвали да разговарят с тях, но въпреки уверенията не са получили подкрепа. Исканията на дистрибуторите на филми и собствениците на киносалони са за незабавна помощ, която да покрие минимум разходите от месец март 2020 до месец юни 2021 година.

Тази помощ да е 80% от разходите за заплати и осигуровки на наетите лица, както и управителите на дружествата, стопанисващи кината. Редица собственици на кина и дистрибутори са без нито един лев доход от март, обосновават се от бранша. Те трябва да плащат наеми, ток, комуникационни услуги, счетоводни и юридически услуги, наем за софтуер, лихви по кредити и това допълнително утежнява положението им.

Още през март е освободен част от нискоквалифицирания персонал, зает в киносалоните, коментира Божидар Илиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските киносалони.

"Редица бизнеси биха могли да се възстановят от днес за след няколко дни, докато се организира човек да си осигури доставки, да си оправи магазина, при кината не е така, защото ние сме в силна зависимост от наличието на достъпността на продукта - това е филм. Ние не си произвеждаме филмите, ние ги получаваме от продуцентите. Пускането на един филм на екрана е процес, който отнема къртовски труд и то в продължение на няколко месеца от страна на разпространителите", поясни Илиев.

По думите му е възможно да фалират някои киносалони. Инвестициите били направени със заеми.

Илиев отбеляза, че днес имат среща с културния министър Боил Банов и се надяват най-накрая да им обърнат внимание.

Не се шегуваме с това, че действително ще има масово закрити кина. Надяваме се най-накрая да разберат от правителството, че киносалоните са единственият достъп до културен продукт в редица градове, подчерта Божидар Илиев.