Общественият защитник Мая Манолова поиска съдействие по казуса с фалита на застрахователна компания "Олимпик" от Павлос Йоану - финансов омбудсман на Република Кипър. Отнемането на лиценза на компанията оставя без застраховка близо 275 000 български шофьори, припомниха от администрацията на омбудсмана.

Манолова обръща внимание на Йоану, че сънародниците ни са поставени в патовата ситуация. Те трябва втори път да сключат застраховка "Гражданска отговорност" при нов застраховател и то в кратки срокове.

"Всички претенции към застрахователната компания - за възстановяване на суми по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и обезщетения по настъпили застрахователни събития по задължителната застраховка "Гражданска отговорност", следва да се предявят съгласно законодателството на Република Кипър", пише в писмото си до своя кипърски колега Манолова.

Според Кодекса за застраховането ЗК "Олимпик - клон България" като член на Съвета на Гаранционния фонд е имал задължението да внася определена вноска. В същото време няма предвиден обезпечителен фонд у нас, който да гарантира вземанията по застраховките при несъстоятелност на застраховател със седалище в държава-членка на ЕС. Такъв е случаят с кипърската "Олимпик".

Според Манолова, която е бивш депутат, твърди, че законодателството в областта на застраховането съдържа съществени пропуски и не защитава достатъчно застрахованите лица фалит на застрахователи от държава - членка на ЕС. Казусът е и за откриване на клон на територията на друга такава.

"Като омбудсман, призван да защитава правата на българските граждани, съм силно обезпокоена и от липсата на ясна и подробна информация за това по какъв начин те ще могат да защитят икономическите си интереси", пише още Мая Манолова.

Депутатите задължиха КФН с доклад по казуса "Олимпик"

Депутатите задължиха КФН с доклад по казуса "Олимпик"

Докладът трябва да съдържа информация и за актуалното състояние на Гаранционния фонд

Българският защитник призова своя кипърски колега да съдейства при решаване на споровете на шофьорите, застраховани в ЗК "Олимпик" за изплащане на обезщетения и премии по автоматично прекратените договори. Тя очаква да бъдат посочени необходимите действия и ред според кипърското законодателство за предявяване на претенциите.

Припомняме, над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". Българите са заставени от родните закони да сключат нова полица с друго дружество от 18 август, събота. От МВР обявиха, че ще дадат "известен" гратисен период на водачите, които са "изгорели" от фалита на дружеството. Ако пътните полицаи установят водач с полица към "Олимпик", "в първите няколко дни" те само ще предупреждават, без да пишат сурови актове.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов заяви, че държавата ще помогне с каквото може на ужилените от фалита на "Олимпик". Премиерът заяви и че днес ще свика среща с министъра на финансите Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор по казуса "Олимпик".