Майки на деца с увреждания в Перник започват протести. Те остават без средства, тъй като програмата, по която са лични асистенти на децата си, е приключила в края на февруари. От общината обещават, че ще има нова програма, но се очаква тя да стартира през юни.

Това обаче означава, че три месеца жените няма да получават средства. „През тези три месеца ние оставаме без доходи, а всяко едно дете е с различни потребности“, заяви една от майките пред Нова телевизия. Тя подчерта, че всяко едно дете изисква много разходи. „Обяснете ми как ще живеем ние без доходи”, попита потърпевша жена.

От Община Перник увериха, че всички майки ще могат да кандидатстват по новия проект. Освен по него, те ще могат да се включат и по други програми към дирекциите „Социално подпомагане”.

Това е геноцид за нашите деца“, обявиха майките. „Моето дете е на инвалидна количка. Храни се с пасирана храна и как да го изпратя в някой център, когато на него са му необходими два часа и половина, за да се нахрани”, оплака се друга майка на дете с увреждания.

Жените са категорични, че искат сигурност.