2/3 от българите продължават да смятат, че мерките които властта взема, са достатъчни. Това показва вторият експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 850 души на 30 и 31 март.

Припомняме, при предишното проучване отпреди седмица стана ясно, че българите хем ги е страх, хем смятат, че опасността е преувеличена.

Леко нараства спрямо предната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени (сега са 20%). За сметка на това слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12%). Самите мерки са "неприятни, но поносими" за 82% отсънародниците ни. Други 15% казват, че те са "вече непоносими".

Снимка 473820

Източник: Галъп интернешънъл

Действията на правителството отново се оценяват високо, както и миналата седмица. Националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация.

24% от българите заявяват, че изпитват "панически страх" , а 60% - тревога. 13% пък заявяват, че реагират спокойно на създалата се ситуация.

Над 1/3 от сънародниците ни посочват, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Други близо 1/4 живеят с чувството, че съвсем скоро предстои това да се случи.

6% от работещите, което е двойно повече от анкетираните спрямо предните две седмици, заявяват, че вече са загубили работа. Други 10% пък казват, че това е непосредствената им перспектива. 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрасти са и тези, които най-серизно споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си.

В заключение"Галъп" посочват, че като цяло българите търпеливо понасят ограниченията и не са необходими краткосрочни корекции на извънредния режим.

Снимка 473821

Източник: Галъп интернешънъл