С промяна в Закона за радиото и телевизията се въвежда квота от 25 на сто за български произведения, създадени от независими продуценти, в общото годишно време на телевизиите. 

Измененията на закона, внесени от Министерския съвет, бяха приети на първо четене от парламента, съобщи БиТиВи.

В 25-процентната квота не влизат новини, спортни предавания, телевизионни игри, реклами, телетекстът. Не влизат и повторенията на продукциите.

От ГЕРБ и "Синята коалиция" посочиха, че този процент е твърде висок и трябва да се промени преди второто четене на законопроекта.

От "Коалиция за България" и "Атака" са на мнение, че поправката ще защити българските продукции.

Иван Иванов от Синята коалиция посочи, че законопроектът заслужава да бъде подкрепен, но възрази, че квотата е твърде висока и това е риск за качеството на продукцията и конкуренцията на пазара.

Той определи текстът като лобистки. Иванов обаче изброи предимствата на законопроекта, като отчете, че с него ще бъде отменен Законът за публичното радиоразпръскване, който е обслужвал корпоративни интереси. Той одобри и въвеждането на норми, които регламентират по-голяма прозрачност за работата на СЕМ.  

Хората искат да видят български продукции, заяви от своя страна Стефан Данаилов от левицата в подкрепа на поправката. Александър Радославов посочи, че замисълът на промяната е да се възстанови българската идентичност при инвазия на властваща "чалга култура".

Петър Курумбашев от левицата също подкрепи въвеждането на квотата, но критикува промяна в законопроекта, която, според него, застрашава свободата на словото.

В досегашния закон се регламентира, че "доставчиците на медийни услуги не са длъжни да разкриват източника си на информация", а сега се предвижда това да е така, освен ако доставчикът има "висящо съдебно производство или друго висящо производство по жалба на засегнато лице."

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова отбеляза, че със законопроекта ЗРТ се хармонизира с Европейската директива за аудиовизуални медийни услуги и се налага промените да бъдат приети до 19 декември.

Тя посочи, че партията й ще подкрепи измененията, но добави, че е необходимо да се прецизират редица текстове преди второто четене.

Един от тях е именно размерът на квотата за българските продукции. Предлаганото увеличение е високо и драстично, каза Фидосова и поясни, че ГЕРБ е "за" увеличение, но то да е плавно във времето, съобразено с обществените нагласи.