Митрополити от цялата страна започнаха да пристигат в Светия синод след като тази сутрин ни събуди печалната вест за смъртта на патриарх Максим. Всички те обаче засега отказват да коментират и прогнозират кой ще оглави Българската православна църква.

Сливенският митрополит Йоаникий сподели пред медиите, че изпитва мъка и тежка скръб. „За мен той беше достоен, добродетелен, дълго търпелив, смирен човек и ревностен защитник на православната вяра", заяви митрополит Йоаникий и добави, че молитвата на патриарх Максим е била силна, а търпението му - велико. Относно това кой трябва да заеме неговото място митрополитът бе категоричен, че Господ, а не човек, ще каже.

Малко преди него дойде и пловдивският митрополит Николай, който си пожела негово светейшество да не ни оставя и във вечния живот, така както го е правил през всичките тези 41 години начело на българската църква.
„Той достойно извървя пътя на своето служение, опази вярата, не само своята, но и на българския православен, измъчен и многострадален народ", заяви митрополит Николай.

По думите му патриарх Максим е помогнал на българската църква във времето на злощастния църковен разкол: „Беше като една скала, в която се разбиваха стихиите на изпитанията в святата ни църква". Според него дядо Максим е пример за великодушие, търпение, кротост и въздържание. „Никога няма да забравим българския патриарх Максим. Убеден съм, че и той няма да ни забрави в своето застъпничество пред Бога", коментира още пловдивският митрополит.

„Българската православна църква загуби своя достоен патриарх, който остави светла диря в патриаршеското си служение в продължение на 41 години", коментира от своя страна митрополит Дометиан от Видин. Той подчерта, че българската църква е преодоляла редица трудности, благодарение на мъдростта на дядо Максим.

„Той беше голям родолюбец", заяви още митрополит Дометиан и обясни, че едни от нещата, които най-много са тревожили патриарх Максим е било нерешаването на въпросите, свързани с въвеждането на православното обучение на учениците. „Годините, които изживя българският народ по време на атеизма оставиха следи на безчувствие към вярата и църквата", припомни видинският митрополит.

Макар че се отказа да прогнозира кой ще застане начело на българската православна църква, той начерта образа на следващия патриарх. По думите му той трябва да бъде в състояние да изпълнява това високо отговорно служение и да има физическите, морални и психически сили за това. Освен това новият патриарх трябва да има признание сред обществото и да се радва на неговото доверие, за да може нещата в църквата да тръгнат в добра посока.

Според видинския митрополит необходими са реформи в някои църковно-граждански отношения, но предимно е необходима активност в църковното служение.
„Дядо Максим беше активен за своята възраст и години, но бъдещият патриарх трябва да поеме кормилото със сили... Ние ще помагаме с каквото можем, но очакваме и младите хора да допринесат със своите действия и позиции за изграждане настоящето и бъдещето на България и българската православна църква", заключи той.

В книгата за съболезнования по-късно се разписа руският посланик Юрий Исаков, както и посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.