"Движение за култура" проведе пореден протест в столицата днес срещу уволнението на главния режисьор на Народния театър Александър Морфов. Самият Морфов за първи път присъстваше на шествието.

От думите му стана ясно, че актьорите ще депозират своите искания при президента, премиера и министъра на културата. "Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите", се казва в отворено писмо, публикувано във Фейсбук профила на режисьора Лилия Абаджиева.

Уволниха дисциплинарно Александър Морфов

Уволниха дисциплинарно Александър Морфов

Режисьорът на Народния театър е получил заповед за освобождаването си

Ето пълния текст на писмото:

"Уважаеми господа управляващи Републиката,

Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина. Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.

Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на "служителя Александър Морфов" (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия - причината за нашето консолидиране.

Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил.

Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начинът на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от откровена некомпетентност.

Уважаеми господа управляващи Републиката, ние се обявяваме за създаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите.

Декларираме, че никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти.

Ще правим всичко възможно гласът ни да бъде чуван!".

"В нашата държава липсва чест и достойнство. Тя се управлява от една политическа амнезия. Чест и достойнство - това беше веруюто на офицерството в България. Господин президент, като висш офицер, трябва най-добре да знаете тези думи, но вие се превърнахте в политик, за който тези думи нямат никакво значение", заяви режисьорът Александър Морфов, цитиран от БНР.

Протестиращите днес преминаха през МС, завършиха похода си пред Президентството. Те настояват за реформа в културния сектор и законови промени.