МОСВ ще издаде кратък наръчник „Как да се държим в район, обитаван от мечки".

Той ще бъде раздаден на хората от смолянски села, където от скоро мечки тормозят жителите, с цел да бъдат подпомогнати за предпазване от нападение и минимизиране на посегателство над стопанствата. Наръчникът ще бъде готов до края на юни.

С подготовката на изданието се ангажираха неправителствени експерти, а МОСВ - с финансирането му.

На среща с еколози и кмета на Смолян Дора Янкова, екоминистърът Нона Караджова пое ангажимент в кратък срок да бъдат осигурени индивидуални средства за предпазване от нападение за населението от района.

Още тази есен ще бъде направен засилен мониторинг в Смолянския регион за установяване броя на животните и насоките на развитие на популацията.

Ще бъдат въведени и електропастири като мярка за опазване на стопанствата като до края на годината се предвижда да се раздадат на стопаните в Смолянско 85 мобилни електропастира.

РИОСВ - Смолян, съвместно със структурите на Министерство на земеделието, ще осигурят обучени овчарски кучета за стада, кошари, пчелини.

В Смолянско ще бъде създаден, обучен и оборудван спешен екип за действия при нападение от мечки.

С цел разселване на животните във високите части на планината ще започне спешно засаждане на диви плодни растения - къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди, в планински райони, отдалечени от селата.