Ще направим музей, където да бъдат събрани уникалните неща, които са на хиляди години. Това заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си с археолози, изследвали Черно море. Поводът са откритите уникални находки в Черно море.

Над 60 древни кораба са открити на дъното на Черно море от учени от проекта Black Sea MAP. Морските съдове са много древни, което ги прави още по-ценни и изключителни като находки. Днес в Бургаското пристанище експедицията, направила сензационните открития, се завърна с кораба "Havila Subsea". Учените донесоха колекция от амфори и други артефакти, извадени от дълбочините.

"Скъпи професори и капитани - едно голямо благодаря за откритията. Това е голям принос в световен мащаб. Надявам се догодина да продължи това, което учените правят и откриват в Черно море. Трябва да ви кажа, че видях какво правят на кораба, който направи откритията. Признавам, че съм много впечатлен. Имаме уникални специалисти и добре работещи хора. Ще направим музей, в който да бъдат събрани уникалните неща, които са на хиляди години", каза премиерът.

Бойко Борисов и подчерта, че страната ни се гордее със своите учени, археолози и специалисти. Той припомни множеството археологически обекти, с които страната ни тепърва ще привлича още повече туристи.

"Радваме се, че наш приятел е и Дейвид Камерън, който също преди време посети Бургас. Сега най-големите световни открития и експедиции се провеждат у нас. Така че догодина, живот и здраве, продължаваме", увери премиерът.

От чуждестранната част на екипа благодариха на българските си партньори за подкрепата в реализирането на проекта, финансиран от тръста "Джулия и Ханс Раузинг", благотворителна фондация, с интерес към подобряването на познанието за произхода на човечеството и човешката цивилизация в региона.

Сред ценните намерени артефакти са много амфори и потопени кораби от различни епохи.

В края на пресконференцията премиерът Бойко Борисов удостои водещия археолог на проекта Black sea MAР проф. Джон Адамс с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.

С високи отличия бяха наградени и Едуард Паркър и Ан Мари Пайпър. Кметът на Бургас награди изследователи от експедицията, открила находки, които обогатяват историята на мореплаването.

Сред тях бяха директорът на НАИМ на БАН доц. д-р Людмил Вагалински и Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология.

В пресконференцията участваха министъра на културата Боил Банов и неговият заместник Амелия Гешева, изследователите от Black sea MAР заедно с премиера Бойко Борисов, кмета на Бургас Димитър Николов, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ на БАН и водещия археолог на проекта - проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън.