Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъедини към глобалната петиция Human Artisty, чиято цел е да отговори на породените от революцията на изкуствения интелект предизвикателства за творците и за правата върху интелектуалната собственост, съобщава на сайта си Асоциацията.

Кампанията очертава поредица от основни принципи за отговорно използване на изкуствен интелект в "подкрепа на човешкото творчество и на неподражаемата стойност на човешката артистичност".

Петя Точарова, изпълнителен директор на БАМП, заяви: "Докато в миналото творците са били по-скоро пасивни при появата на нови технологии, надявайки се, че те ще бъдат използвани по отговорен начин, кампанията Human Artistry се движи настъпателно, за да се присъедини към дебата за Изкуствения интелект още в самото му начало. Този път творците няма да чакат да бъдат поканени на масата. Трябва да се говори сега, докато още има време да се работи заедно с технологичните индустрии, за да гарантират правата на творците".

Мораториум над развитието на изкуствения интелект искат eвродепутати

Мораториум над развитието на изкуствения интелект искат eвродепутати

Призивът е отправен към президента на САЩ - Джо Байдън, към председателя на ЕК - Урсула фон дер Лайен, както и към членовете на Европарламента

Дава се пример със създадената от изкуствен интелект "нова песен", уж "изпята" от Дрейк и The Weeknd, без те да са чували за нея, което е "ярко доказателство за правотата на подхода на творческия сектор". Ариана Гранде, Кание Уест и не малко други артисти също са изненадани да открият "свои" нови песни или кавър версии, създадени от ботове", посочват от БАМП.

От Асоциацията искат "юридическа сигурност за правоносителите, че създаденото от тях съдържание ще бъде използвано в съответствие със съществуващите норми на авторското право и сродните му права, и че използването на гласове и подобия на професионални артисти-изпълнители, няма да се случва без наличието на разрешение и лицензиране".

От лансирането й през март 2023 г. към кампанията са се присъединили повече от 100 международни, регионални и национални организации, представляващи различни сегменти на творческия сектор.

Според Петя Точарова, революцията на изкуствения интелект ще има трансформиращо въздействие върху музикалната индустрия. "Нашата задача е да посрещнем огромните предизвикателства, които тя поставя в областта на защитата на правата, като същевременно се възползваме максимално от потенциалните възможности, които тя може да ни предложи в други сфери", казва тя. "Технологиите, свързани с ИИ, трябва да се развиват по начин, който подкрепя човешката култура и артистичност, а не я ерозира. Надяваме се и другите организации от творческия сектор в България да се присъединят към БАМП и да подкрепят кампанията Human Artistry и залегналите в нея принципи, посочва тя.

В училищата - от интелект към изкуствен интелект

В училищата - от интелект към изкуствен интелект

Учители затруднени от дигитализация и "създаване на изкуствен интелект"