Музикантите от софийската филхармония започнаха тази сутрин стачни действия. Причината е значително ниските им заплати, предаде БНТ.

По думите на председателя на сдружението на КТ "Подкрепа" към софийската филхармония Нина Кръстева, средствата за заплати трябва да бъдат около 70% от бюджета на Министерството на културата. Тя отчете факта, че в момента филхармонията е натрупала приходи от билети. От там подчертаха, че излагат исканията си вече 4 години, но те все още не са чути.

Кръстева припомни, че директорът Найден Тодоров е бил поел ангажимент за увеличаване възнаграждението на музикантите на 2200 лв. Към настоящия момент обаче, заплатите на музикантите все още са 1550 лв., уточни тя.

Стана ясно също, че оркестрантите от софийската филхармония, които наброяват 126 души взимат между 1550 и 1994 лв. месечно. Средната брутна заплата им е 1989 лв., което се равнява на около 50% от средната за столицата. Музикантите настояват възнагражденията им да достигнат между 2600 и 5000 лв. 

Секретарят на Съюз на българските музикални и танцови дейци Емил Даков посочи, че последното увеличение на възнагражденията е било през август. Тогава те са се вдигнали с около 10%.

"През годините се изразяваше в 10%, което не е точно увеличение, а по-скоро да се догони инфлацията, което не се случва. Искаме ръстът на нашите заплати да не изостава до такава степен от ръста на заплатите на нашите съграждани и колеги", каза още той.

Припомняме, че стачните действия на музикантите идват точно по време на разглеждането на Бюджет 2024. Според заложените в него разходите за култура са увеличени с 50 млн. лв