бТВ Медиа Груп и Булсатком продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват.

Това е един от най-емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, коментират от Музикаутор - сдружението за колективно управление на авторски права.

Припомняме, че скандалът между bTV и Булсатком тръгна в края на миналата година. Тогава от bTV Media Group обвиниха Булсатком, че има огромни задължения, неплащани с месеци към тях, както и че инвестира в друг български канал - ТВ+, многократно по-висока цена, както и че не предлага равностойни условия за каналите на bTV.

В началото на тази година Булсатком преустанови излъчването на програмите на bТV Media Group и се ангажира да компенсира абонатите си с отчисления от таксите.
Впоследствие Комисията за регулиране на съобщенията отказа да се намеси в спора между bTV и „Булсатком".

Според експертите по авторско право казусът между бТВ Медия Груп и Булсатком е „избирателно" позоваване на закона.

Свидетели сме на един голям парадокс. Спорът между бТВ и Булсатком е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика, което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре - едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права. Според нас е редно преди да се разберат помежду си, те да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават, завяват от сдружението.

Над 2,5 милиона лева дължи бТВ Медиа Груп на Музикаутор за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. Медията не е плащала над 2 години, въпреки действащия договор, в който ясно е записано, че съгласно закона бТВ трябва да превежда на сдружението за колективно управление на авторските права съответните отчисления.

Ще платим на Музикаутор, когато ни плати Булсатком, обяви бТВ
Още...

Парадоксално е, че бТВ беше медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления към Музикаутор, категорични са участниците в сдружението.

Междувременно от Булсатком разпространиха уточнението, че те са оператор, който разпространява сигнал по договор с медии по смисъла на Закона за радиото и телевизията.
Съгласно договорите ни с телевизиите, те са тези, които следва да гарантират, че имат права върху разпространяваното от тях съдържание.
Законът е категоричен - разпространителите не са доставчици на медийни услуги, не избират съдържание и не дължат авторски права, подчертават от Булсатком.