Жителите на квартал „Западен парк“ си познават и квартала, и клошарите. Всяка сутрин от „Факултета“ те излизат по списък, на отчет – едни и същи, по едно и също време.

Например покрай кофите, които са пред моя блок около 9 часа сутрин минава един с каруца, малко по-късно около 10:30 е друг, той е с количка. Единият търси хранителни отпадъци, другия пластмаса. Тези със стъклото и дрехите не са под час. Но и тях си ги знаем.

Само следобед става малка неразбория – прибирайки се „към дома“, текучеството е голямо, лицата са различни.

Че са проблем – проблем са, това никой не отрича. Но – тази сутрин, към 11, когато е времето на онзи с количката, четирима полицейски инспектори в рамките на своеобразна спецакция го „сгащиха“ точно на кофата за боклук и му написаха акт.

Човекът се сви, нищо не каза, нямаше скандал, викове, крясъци - кротко си стоеше до количката, докато служебните лица разтвориха едни папки и писаха и брисаха. След това му го връчиха, той дори не го и погледна.

Количката беше пълна с пластмаса, както обикновено. Прибра си акта в джоба и продължи в посока „Факултета“, също както обикновено. Полицаите – в обратната (т.е. към центъра или към полицейското управление).

Та, въпросът е това ли е най-големият проблем в момента, та полицейски сили пишат актове на клошари. С актове ли ще се реши проблемът на боклуците?

А и всъщност, при лично от министъра признат проблем с кадрите в МВР и липсата на такива, така ли се уплътнява работното време на наличните?

А и защо полицаите не тръгнат в другата посока – например да влязат в самия квартал „Факултета“, да проверят как е приключило „Десетилетието (декадата) на ромското включване”.