От българското мюфтийство изпратиха Декларация на мюсюлманското изповедание по повод надигащата се ислямофобия във Франция. В нея се казва, че мюсюлманското изповедание в република България със загриженост и опасения следи надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика във Франция през последните дни.

Декларацията им е срещу: "антимюсюлманска реторика на президента на Франция Еманюел Макрон и други политически и обществени лидери. Осъждаме провокативните послания, които обслужват интересите на недоброжелателни политики и техните привърженици в целия Европейски съюз, пишат от мюфтийството.

Макрон: Франция засилва борбата с ислямския екстремизъм

Макрон: Франция засилва борбата с ислямския екстремизъм

След убийството на учителя заради карикатури на Мохамед

"Препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед (с.а.с) е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят. Обиждането и накърняване на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото", пишат от мюсюлманското вероизповедание.

Като признават, че свободата на словото е право на всеки един човек да изразява своите идеи и мнения, те изтъкват, че тази свобода може "да бъде обект на определени ограничения", когато са необходими с "цел уважаване на правата или репутациите на другите...".

Мюсюлманско изповедание и мюсюлманската общност в България с тревога следят изказванията и поведението на политическите лидери във Франция, начело с президента Еманюел Макрон, които могат да бъдат определени, като крайно неприемливи. Тази реторика застрашава свободата на убежденията, маргинализира мюсюлманите и поляризира обществото, се казва в декларацията.

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят
Обновена

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят

Искат да убият "републиката и нейните ценности, тази битка е наша и е екзистенциална"

Според мюфтийството ставаме свидетели на безотговорни декларации и изказвания, атакуващи Исляма с цел постигане политически дивиденти.

"Действията на френските власти спрямо мюсюлманите са плод на сбъркана индукция, която отваря пропаст между различните религиозни общности не само във Франция, но и в другите страни", пишат от мюфтийството.

В декларацията им се осъжда и жестокото убийство на учителя по история и география Самюел Пати по-рано този месец. Но това убийство не може да бъде вменявано като вина на Исляма и мюсюлманите, които нямат отношение към случая и да бъде претекст за безотговорното поведение на президента на Франция.

От мюфтийството призовават обществените лидери да бъдат по-отговорни за своите действия и да бъдат добър пример за подражание. Налагането на болни мнения и омразата не могат да бъдат метод за разрешаване на разногласията в обществата, пише в декларацията.

Франция към гражданите си: Бъдете внимателни в мюсюлманските държави

Франция към гражданите си: Бъдете внимателни в мюсюлманските държави

Министерството на външните работи на Франция излезе с предупреждение

Припомняме, вчера турският президент Реджеп Ердоган призова за бойкот на френските стоки.

По-рано днес десетки хиляди протестиращи в столицата на Бангладеш призоваха за бойкот на френските продукти и изгориха портрет на френския президент Еманюел Макрон.

И Саудитска Арабия се включи в дебата за защитаваното от правителството на Франция право да се показват карикатури с пророка Мохамед. Рияд отхвърли "обидните" карикатури с пророка.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света.

През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.