Стотици мюсюлмани от Кърджали поискаха провеждането на извънредна конференция под наблюдението на Европейския съюз, за да могат сами да си изберат ръководство, съобщи БНР.

Те отново протестираха на срещу връщането на Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет.

Изповядващите исляма излязоха на протестно шествие по улиците на града, след което проведоха митинг пред паметника на Васил Левски.

Междувременно в Дулово също се проведе протестен митинг, на който се събраха мюсюлмански духовници от Добрич и Силистра, съобщи Би Ти Ви.

„Национална конференция с международни наблюдатели би могла да намери решение на възникналите през последните месеци проблеми с мюсюлманското вероизповедание." - заяви  зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед, който участва протеста.

Идната седмица мюфтии и членове на джамийските настоятелства ще се срещнат в Брюксел с представители на Комисията по правата на човека, за да ги запознаят с проблемите на изповядващите исляма у нас.

Протестиращите в Дулово настояват съдът да регистрира националната мюсюлманска конференция от 2009 година, а в  случай, че това е невъзможно, да се свика нова национална мюсюлманска конференция под наблюдението на европейските институции и на организацията "Ислямска конференция", уточни Ахмед.

Припомняме, след като през май месец Върховният касационен съд възстанови Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет, в страната започнаха поредица от протести.

Всички районни мюфтийства са за законно според тях избрания главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Те искат Софийският градски съд да признае законността на извънредната национална конференция през 2009 г., на която по демократичен начин  делегатите са избрали ха ръководството на Висшия мюсюлмански съвет.

Организирана е подписка, събрала над 200 хиляди подписа срещу възстановяването на Генджев на поста.