До края на месецa или най-късно в началото на следващия Министерството на здравеопазването ще е готово с промените в Наредбата за медицинската експертиза. Това заяви служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Тома Томов на брифинг пред министерството.

По време на изявлението му той бе атакуван от протестиращи хора.

Жена попита кога ще има лекарства и промени в наредбата. Друга пациентка обясни на зам.-министъра, че е с лупус и че пътува, за да си купува лекарствата от Турция.

Настоящият екип на МЗ прави максималното за осигуряване, провежда и срещи, отговори на протестиращите Томов.

Той уточни, че са събрани и обсъдени с експерти предложенията по темата на организациите на хората с увреждания. Трябва чисто технологично време да се обобщят всички становища.

Хората с увреждания от сутринта протестират пред Министерския съвет с настояване в дневния ред на правителственото заседание още тази седмица да бъде внесена Наредбата за медицинската експертиза.

Искането им е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Процедурите по приемане на промени в медицинската експертиза изискват да бъде обсъдено всяко постъпило предложение в рамките на обществените консултации, които приключиха на 11 декември 2022 г. На 22 декември миналата година се състоя заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по проекта на нормативния акт, в рамките на което също бяха изразени различни становища по текстовете на Наредбата.

Предложените промени от МЗ за Промените в Наредбата за медицинската експертиза са обсъдени на Националния съвет за хората с увреждания, както и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където промените са разгледани, дискутирани и приети в тяхната цялост.

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Цели да се решат най-сериозните им проблеми с ТЕЛК

В периода на обществените консултации са постъпили предложения и бележки, преобладаващата част от които касаят заболяванията в Приложение № 1 към Наредбата. По тази причина е необходимо да бъдат изискани становищата от специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности. Този процес в момента е в ход и очакванията на Министерството на здравеопазването са всички необходими становища да бъдат получени в рамките на настоящия месец.

МЗ прави уточнението, че във връзка с внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, с който се правят идентични промени и в Закона за здравето, с писмо от 21.12.2022 г. до Народното събрание министерството е изразило подкрепа за извършване на нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да ползват подкрепа/права, и след изтичане на срока на експертното им решение, в случай че са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевремено от органите на медицинската експертиза.

Права за хората с увреждания, чакащи преосвидетелстване, искат пациентските организации

Права за хората с увреждания, чакащи преосвидетелстване, искат пациентските организации

Настояват за спешно задвижване на законови промени