"Ние търсим вариант къде да бъде, да не смятате, че стоим така и не вършим нищо". Така здравният министър Кирил Ананиев коментира казуса около Националния център по наркомании, който беше преместен от "Пиротска" в столичния квартал "Младост"

Припомняме, преди няколко дни жители на столичния район "Младост" се събраха на протест, за да изразят недоволството си, че Центърът по наркомании ще бъде преместен в района им от старото си място на ул. "Пиротска". Според тях обаче Столичната община е решила да построи центъра в "Младост", без да се допита до живущите наблизо.

Център за наркозависими вдигна "Младост" на протест

Център за наркозависими вдигна "Младост" на протест

Хората се притесняват, че клиниката е до училища и детски градини

По думите му преместването на центъра за наркозависими в "Младост" е временна мярка. "Метадонът е лекарство, а не е наркотик. Тези 40-50 шишета, които сте ги видели, е провокация, защото тези хора влизат вътре, изпиват си шишенцето и го оставят на длъжностното лице. Игли няма как да има, там не се бият никакви инжекции, а се пие лекарството", обясни Ананиев по повод откритите шишенца от Метадон от жителите на столичния квартал.

Здравният министър акцентира, че това са хора, които имат нужда от лечение. Не можем да кажем, че те не съществуват, имат семейства, деца и сами искат да се излекуват. Не го правят насилствено, а идват доброволно, подчерта Ананиев.

В столичния квартал "Младост" и днес организират протест, на който с отворено писмо са поканени здравният министър Кирил Ананиев, премиерът Бойко Борисов, кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, както и представители на ДАЗД. 

Националният център по наркомании се влива в НЦОЗА

Националният център по наркомании се влива в НЦОЗА

"Национална асоциация на хората с придобити увреждания" става представителна

Припомняме, преди два месеца с решение на Министерски съвет Националният център по наркомании (НЦН) влезе в структурата на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Преди това обаче на няколко пъти напрежението се повишаваше във връзка с намеренията центърът, който в момента се намира на улица "Пиротска", да бъде преместен. Това се налага, тъй като договорът със Столичната община, която е собственик на сградата, е изтекъл.

Жителите на кв. "Банишора" също се вдигнаха на протест срещу разполагането на Центъра по наркомании на тяхна територия.

Няма да местят Центъра по наркомании в столичния квартал Банишора

Няма да местят Центъра по наркомании в столичния квартал Банишора

От две седмици върви една паника и суматоха във връзка с едни залепени брошурки по вратите, коментира Моника Чеуз от Столична община