Над 90% от хората в България не знаят, че децата трябва задължително да се возят в детско столче докато не достигнат височина от 150 cm.

Тези данни от национално проучване бяха цитирани от заместник-председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева по време на открит урок по пътна безопасност пред децата от столичното 199 ОУ "Свети Апостол Йоан Богослов".

Инициативата е част от Втората национална кампания, в подкрепа на деца, пострадали при пътни инциденти и се организира от Българския червен кръст, с подкрепата на ДАБДП и Пътна полиция.

Отбелязваме Европейския ден без загинали по пътя

Отбелязваме Европейския ден без загинали по пътя

421 души са жертвите от началото на годината у нас

По думите на Тотева над 60% от децата пострадали при пътни инциденти в България, са били пътници в превозни средства. Затова според нея е важно да се провеждат целенасочени информационни кампании и хората да имат точна и ясна информация, за да осигурят най-безопасни условия в превозното средство за своите деца.

В рамките на днешното събитие се проведе и викторина с учениците от 199-то ОУ. След това децата получиха и открит урок как се пресича безопасно от служителите на Пътна полиция. След края му, учениците поставиха детски обувки на пешеходна пътека, с което бе почетена паметта на загиналите деца в автомобилни инциденти в България.

Събитието е част от инициативите в рамките на Европейския ден без загинали по пътя - 26 септември.