Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини. Това показва ново проучване на "Галъп Инернешънъл" за БНТ.

Повече от една четвърт от запитаните не могат да определят дали са срещали фалшиви новини или не.

Фалшивите новини - по-разрушителни от ракетите според Радев

Фалшивите новини - по-разрушителни от ракетите според Радев

"Предоставянето на обективна информация е ценност, която свободните общества отстояват"

Проучването показва, че най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците. Почти половината от тях - 45% се затрудняват въобще да отговорят на въпроса "срещали ли сте фалшиви новини". 

В България 26% от запитаните не могат да преценят дали са срещали фалшиви новини. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто. Най-близък до нашия резултат има Италия - 24%.

Сред страните от Балканите, България е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците - цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

86% от интернет потребителите жертва на фалшиви новини

86% от интернет потребителите жертва на фалшиви новини

САЩ са най-обвинявани в разпространяването на фалшиви новини

В световен мащаб повече от една трета от населението твърди, че се сблъсква с фалшиви новини всеки ден или почти всеки ден. Според резултатите от проучването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата заплаха е всекидневно явление в живота на над 60% от гражданите в тези страни. Най-рядко тя достига до руснаците, южнокорейците и японците.

Захариева призова за общ фронт в борбата с фалшивите новини

Захариева призова за общ фронт в борбата с фалшивите новини

Усилията на цялото общество да бъдат насочени за разпознаването им