Над 1 357 000 лева са дарени от началото на осемнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", съобщиха от администрацията на президента.

Парите достигнаха до организаторите след края на традиционния благотворителен концерт, който се излъчи в ефира на БНТ и БНР в празничната коледна вечер. За разлика от други години концертът беше на запис заради мерките срещу коронавируса.

Към момента са изпратени 235 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията. Тя беше обявена от президента Румен Радев в началото на декември. До този момент в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили над 1 078 000 лв., a 44 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg.

Всички участници в концерта, който тази година за пръв път се излъчи на запис, се обединиха около каузата "Заедно за децата с хронични заболявания - да превърнем надеждата в реалност".

Служителите на НСО дариха близо 15 000 на децата на „Българската Коледа“

Служителите на НСО дариха близо 15 000 на децата на „Българската Коледа“

Тази година изданието е в подкрепа на децата с хронични заболявания

За да помогне на децата с хронични заболявания, от организацията на "Българската Коледа" ще осигурят съвременна високотехнологина апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. С набраните средства ще бъдат подкрепени деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация.

По време на концерта бяха разказани и историите на деца, подпомогнати от благотворителната инициатива.

Осемнадесетото издание на благотворителната инициатива ще продължи до края на ноември 2021 година. Заявления за подпомагане на деца се приемат през цялата година, а за подпомагане на лечебни заведения - до края на януари. Желаещите да дарят средства за инициативата също могат да го правят целогодишно чрез sms на 1117, банков превод, чрез сайта www.bgkoleda.bg и системата ePay.bg.

18-ото издание на "Българската Коледа" помага на деца с хронични заболявания
Обновена

18-ото издание на "Българската Коледа" помага на деца с хронични заболявания

Президентът даде началото на инициативата под негов патронаж